Yötä työtä
Viime torstain ja perjantain välisenä yönä kolmen aikaan kaikkien tehon hoitajien ollessa untenmailla (kyllä, luit oikein, hoitajat todella nukkuvat työaikana..), nuokuin hereillä ja kirjoitin listaa vuoron tapahtumista, jotta pysyisin itse valveilla ja toisaalta helpottaakseni tätä hetkeä, johon on kulunut jo luvatoman pitkä aika, ja jolloin olisi suotavaa saada kasaan muutakin kuin pari hassua aivopierua. Toisaalta näin 14 ja puolen unitunnin, sekä yövuoroon vaihtuneen aamuvukin jälkeen saattaa olla paremmat mahdollisuudet kirjoittaa tehoyöstä kuin viime perjantaina umpiväsyneenä ja viikonlopun vietto mielessä.
Alkuillan tunnelmia: kolmekymppisiltä Katuturaan
Yritin parhaani mukaan valmistautua 12 tunnin yövuorokoitokseen lepäämällä koko päivän aurinkotuolissa. Nukkuminen jäi yrityksen asteelle, sillä en saanut unta, mutta aurinkoihottuman kylläkin. Voisi kai siis kysyä, miten meni näin niinkuin omasta mielestä? :D
Torstaina oli myös opiskelijakollegani kolmekymppiset, joita vietettiin alkuillasta grillailun merkeissä. Toiset jäivät jatkamaan kemuja, kun lähdin puoli seitsemän aikaan pyydystämään taksia vatsa täynnä grillipihviä. Sain huomata, ettei enää ilta-aikaan takseja kuljekaan jatkuvana virtana. Niinpä miltei myöhästyin.
Tehoyön kulku
Alkuillasta lähtien sain huomata, ettei teholla yövuoro eroa juurikaan päivävuorosta. Ainoastaan henkilökuntaa on öisin vähemmän, eikä potilaita ole jaettu hoitajien kesken niin selvästi kuin päivävuorossa, mikä johti sekaannuksiin kun ei ollut varmuutta, oliko joku jo hoitanut jonkin potilaan vai ei. Tuntui hassulta, että kaiken yleisen sekamelskan keskellä joistain asioista oltiin todella tarkkoja. Esimerkiksi kaikkien potilaiden verensokeri oli mitattava kolme kertaa yövuorossa kellonaikoina 20, 24 ja 4, virtsa testattava klo 20 ja klo 4 sekä liikkumaan kykenemättömät potilaat käännettävä klo 22 ja 2. Tai siis näihin kellonaikoihin toimenpiteet oli kirjattava riippumatta todellisesta suoritusajasta. Tapahtui myös toisinaan niin, että hoitaja keksi päästään verenpaineet, pulssit ja kumppanit seuraaville parille tunnille ja paineli itse nukkumaan - tarkkailuhan oli suoritettu.
Ampiaisia ja uusia potilaita
Kesken yön eräs potilaista valitti, että jostakin vetää kamalasti. Ei ihme, sillä yöt ovat täällä jo todella kylmiä ja suoraan potilaan yläpuolella oli katonrajassa avonainen ikkuna, josta yötuuli puhalsi sisään. Niinpä sitten hoitajien paheksuvista katseista huolimatta kiipesin sulkemaan sen. Samalla päästin päiviltä sisään pyrkivän ampiaisen. Sen kohtaloksi tuli kuolla sahautumalla ringerin suojapussin reunaan. Ylipäätään on mielestäni erittäin kyseenalaista, että teholle pääsee siite- ja katupölyllä sekä hyönteisillä kyllästettyä ilmaa. Ampiaisetkin kun ovat erittäin ärhäköitä täällä: minuakin tuikkasi pari viikkoa sitten sormeen, vaikka olin ihan paikallani. Se tapahtui kylläkin sairaalan pihalla, mutta silti..
Yövuoron aikana teholle saapui kaksi uutta potilasta: kolmikymppinen nainen diabeettisessä ketoasidoosissa sekä 17-vuotias tyttö keskenmenon ja keisarinleikkauksen jälkeiseen tarkkailuun ja veritiputukseen. Kesti varmaan pari tuntia ja vaati parisenkymmentä kanyyliä ennen kuin punasolujen tiputus saatiin käyntiin, sillä kelvollisia laskimoita ei ollut löytyäkseen.
Yövuoron aikana teholle saapui kaksi uutta potilasta: kolmikymppinen nainen diabeettisessä ketoasidoosissa sekä 17-vuotias tyttö keskenmenon ja keisarinleikkauksen jälkeiseen tarkkailuun ja veritiputukseen. Kesti varmaan pari tuntia ja vaati parisenkymmentä kanyyliä ennen kuin punasolujen tiputus saatiin käyntiin, sillä kelvollisia laskimoita ei ollut löytyäkseen.
Sehän oli hiiri
Klo 6 aamulla viimeisetkin nukkujat nousivat ylös ja aloitettiin potilaiden pesu. Voi sitä rätillä hankaamisen ja kovakouraisuuden määrää. Hiirikin vilisti sänkyrivin ali, mutta siinä vaiheessa jo 11h kestäneen työyön jälkeen en edes viitsinyt mainita elukasta työparilleni. Kai nekin kuuluvat osastojen normimiehitykseen. Onneksi pian pääsi kotiin.
Perjantain kulttuuri-ilta
Toiset enemmän elokuvateollisuudesta perillä olevat opiskelijakaverini olivat menossa katsomaan Namibian kuuluisassa saksalaisessa rannikkokaupungissa, Swakopmundissa, kuvattua Mad Maxia. En erikoisemmin välitä toimintapätkistä, mutta olihan se paikallisia maisemia mentävä katsomaan, etenkin kun n. kaksi viikkoa sitten päädyimme vahingossa kuokkavieraiksi kyseisen elokuvan puvustus-, lavastus- yms. henkilöstön bileisiin.
Daan Viljoen
Lauantaiaamuna lähdimme n. 30 kilometrin päähän 9km luontopolulle. Toivoimme näkevämme villieläimiä, mutta saldo jäi melkoisen kehnoksi. Seeproja näimme todella kaukaa, eikä villisiatkaan kovin lähellä olleet, kuten alla voi havaita. Kameralla olisi toki voinut saada kännykkää tasokkaampia otoksia..
![]() |
Daan viljoen vastaanottotönö.
Yllä perusmaisemaa ja alla reissukamut jyrkänteellä.
|
![]() |
Olisikohan edesmennyt seepra? |
![]() |
Kaksi villisikaa keskellä.. |
